Skip to main content

Featured

பஞ்சமுட்டி கஞ்சி

  இப்போது    உள்ள   மக்கள் பண்டைய   உணவு   பழக்கத்தை மறந்துவிட்டு   நவீன   உணவு பழக்கத்திற்கு   மிகுந்த   ஆர்வம் காட்டி வருகிறார்கள் . குழந்தைகளுக்கு கொடுக்கும்   உணவுகளில்   தற்போது   மரபணு   மாற்றப்பட்ட   உணவுகளான   பீடியாசர்  , செர்லாக்   போன்ற   உணவுகளே தற்போது   தாய்மார்கள்    கொடுத்து   வருகி றார்கள் .  இதனால் வரும்   பின்   விளைவுகள்   எண்ணற்றது .  சிலர்   குழந்தைகளுக்கு ஊட்ட   சத்து   குறைவான   உணவுகளை   கொடுப்பதால் ஊட்டச்சத்து   குறைவினால்   பல   நோய்கள்   ஏற்படுகிறது .    நமது   உடலில்   தோன்றும்   எந்தவித   பிரச்சனைகளுக்கும்   நாம் உணவின்   மூலமே   தீர்வு   காணலாம்   என்பது   சித்தர்களின் வ ாக்கு  ” உணவே   மருந்து ,  மருந்தே   உணவு ” .  குழந்தைகளின் நலத்தை   காப்பதற்காக   சித்தரிகள்   கொடுத்த   சிறந்த   உணவு முறை   தான்   " பஞ்ச   முட்டி    கஞ்சி " .  இது   ஒரு   சிறந்த ஊட்டச்சத்து   நிறைந்த   அர்புதமான   உண வாகும் . பஞ்ச   மூட்டி   கஞ்சி  -  பஞ்ச   என்றால்   ஐந்து   என்றும்   முட்டி என்றால்   முடிச்சு   என் றும்   பொருள்படும் .  இதில்  5  வகையான புரதச்சத்து   நிறை

PINPANI KAALAM (LATE WINTER SEASON ) - DIET AND LIFESTYLE

 


The time taken by the earth to revolve around the sun is named as 
Perumpozhuthu ,it is divided into six seasons  namely  Kaar kaalam, Kulir kaalam, Munpani kaalam, Pinpani kaalam, Ilavenil kaalam, Mudhuvenil kaalam. We were experincing Munpani  kaalam for a couple of months  and from tomorrow Masi 1 (February 13 ) we are stepping into Pinpani Kaalam which is extends from Masi to Panguni ( Mid February to Mid April ).This transition period in seasons causes various changes in our body and causes severe illness. In order to prevent the occurrence of disease  and for a healthy living ,Siddha system has proposed certain modification in diet and lifestyle. 

Transition period:

  • The seasonal conduct from one season to another is termed as transition period ,a period of 14 days (i. e , last 7 days of the ongoing season and and the first seven days of the next season).
  • The seasonal conduct of the ongoing season should be stopped and the regimen of the next season should be gradually initiated during this transition period so as to help your body adapt to seasonal changes.
  • It is better to slowly change the lifestyle in order to prevent the occurrence of the diseases. 

 The following guidelines are advised to get adapted in Pinpani Kaalam

Pinpani Kaalam :

  • The period between Mid-February to Mid-April.
  • The south East Monsoon Sets in .
  • The Palm an the date fruits get ripen and the cotton plant burst.

Diet and Lifestyle Changes  :

The diet and the the lifestyle for Pinpani Kaalam is similar as Munpani Kaalam.

Lifestyle :


  • In  Munpani  Kaalam  (Early  winter)  and Pinpani  Kaalam (Late  winter) the  temperature  is  cold and clammy, the night is longer than usual. 
  • Hence early raising  and  oil  bath  is  mandatory to  neutralize  Vatha humour.
  • On exposure to cold , the skin shrinks and the pores of the  hair gets closed it is very essential to maintain the body temperature , so it is very essential to use blankets , footwear to maintain the body temperature . 
  • It is mandatory to use boiled water for all your daily household needs
  • Exposure to evening sunlight  and slight work is advisable.

Diet :



  • Inippu(Sweet), Uppu ( Salt ) Pulippu (Sour ) are preffered taste in this season .
  • Avoid Kaippu (Bitter ), Karppu(spicy ) , thuvarppu (atringent ) and cold foods.
  • Avoid the diet which  increases vatham 
Don’ts : 
The place of residence should be free from cold wind and the food with the taste of bitter , astringent and cold foods should be avoided
Taste suited for all seasons :
It is good to consume all the six tastes for all the six seasons . But it  is desirable to consume the specific taste as mentioned for the each Kaalam (season) specifically .

Siddha A Way Of Life !!
Food is Medicine; Medicine is Food 

-R. Rushmi Kruthiga,(B.S.M.S)
Email:drrushmibsms21@gmail.com

 

 

Comments

Popular Posts